image

Vervoer

Auto

De simpelste en flexibelste manier om in Berlijn te komen. Let wel op: binnen de S-Bahn Ring moet je een milieuvignet categorie 4 hebben. Die zijn grofweg alleen voor auto’s van na 1 januari 2006. Een vignet kun je aanvragen bij de ANWB. Als je geen vignet hebt, kun je het beste parkeren bij een groot station aan de S-Bahn Ring en dan openbaar vervoer nemen. Een goed en typisch Duits alternatief kan overigens de Mitfahrzentrale zijn, dan rijd je tegen een kleine vergoeding mee met iemand die toevallig toch van of naar Berlijn moet.

Vliegtuig

Er zijn verschillende goedkope opties. Zo vliegen Transavia, KLM en EasyJet vanaf Amsterdam naar Tegel respectievelijk Schönefeld. Kosten bedragen gemiddeld 50 euro enkele reis inclusief tax. Vanaf juli 2012 zouden de Berlijnse vliegvelden fuseren in het nieuwe, naast Schönefeld gelegen Berlin Brandenburg International, maar die is jaren vertraagd. Vanaf Schönefeld neem je de Regionalexpress (elk kwartier) naar Hauptbahnhof (reistijd 30 minuten) of de S9 of S45 (elke 10 minuten). Let wel: Schönefeld en BBI liggen in de buitenste zone (C) van het openbaar vervoer.

Trein

Niet sneller, wel comfortabel is de optie per trein. Bovendien heb je dan geen last van de security checks en de bagagebeperkingen op luchthavens. Via NS HiSpeed kun je meestal voor 40 tot 50 euro enkele reis naar de Duitse hoofdstad komen. Reisduur vanaf Utrecht tussen 6 en 7 uur. Je komt dan aan op Hauptbahnhof en Ostbahnhof. De City Nightline is ook een optie.

Vervoer binnen de stad

Wees eens niet te krenterig, koop een dagkaart (of weekkaart) voor het openbaar vervoer. Dat is namelijk de beste, veiligste en goedkoopste optie. De kaarten zijn geldig voor bus, tram, U- en S-Bahn en regionale treinen binnen Berlijn. Een kaartje voor de AB-zones is meestal afdoende, tenzij je naar Potsdam, Sachsenhausen of vliegveld Schönefeld wil, die liggen in Zone C.

De dagkaarten zijn geldig tot 4 uur ‘s nachts. Let daar op als je op stap gaat, want meestal ga je rond dat tijdstip nog niet naar huis. En je wilt niet gepakt worden tijdens de vliegende controles in burger: je herkent de controleurs pas als ze, meteen na verlaten van een station, hun identiteitsbewijs tonen en aan iedereen vragen  de kaartjes te laten zien.

Er zijn ook Citytourcards en Welcomecards, speciaal voor toeristen. Daarmee krijg je meestal ook korting op allerlei attracties. Huiswerk doen dus voordat je naar Berlijn gaat, om te kijken of je het geld er uit haalt. Want we blijven natuurlijk Nederlanders.