image

Neue Nationalgalerie

Kreuzberg, Musea | 1 Reactie

Bij de opening in 1968 moet de Neue Nationalgalerie in een soort niemandsland hebben gelegen. Op een steenworp afstand van de muur, vlakbij wat ooit de drukke Potsdamer Platz was. Destijds was het bijna een no man’s land, waardoor de West-Berlijners dachten: mooie plek voor een Kulturforum, met onder andere een museum en zalen voor klassieke muziek.

De Neue Nationalgalerie is dus het museum, met een permanente collectie van kunst vooral uit de vroege twintigste eeuw. Maar het interessantst zijn de tijdelijke tentoonstellingen: mijn eerste bezoek was vanwege een expo over het werk van architect Rem Koolhaas, boven in de grote entreehal. Pas bij latere bezoeken bleek dat als je de trap afdaalt, de eigenlijke expositieruimten zich voor je ontvouwen. Zo ontworpen dat ze zo min mogelijk rechtstreeks zonlicht vangen, om de kunstcollectie te beschermen.

Volgens sommigen is het gebouw zélf de grootste attractie. Dat is mij een stap te ver: het ontwerp van Mies van der Rohe is mooi én dienstbaar aan de kunst, niet andersom. En zo hoort het te zijn.


Tags:

Trackbacks for this post

  1. Bauhaus Archiv

Leave a Comment