image

Checkpoint Charlie

Mitte, Musea | Geen reacties

Je moet echt dwars door de verkopers van ‘originele’ Russiche mutsen kijken. En ook de rijen toeristen die foto’s maken van de nepsoldaten kun je het beste negeren. Ja, het museum Checkpoint Charlie is een toeristenmagneet. Nee, dat maakt het er niet leuker en gezelliger op. Maar het is wel de plek waar een uniek stukje wereldgeschiedenis tastbaar is.

Daarvoor moet je je wel eerst door het veel te krappe entreegedeelte wurmen. Als je alle foto’s en uitleg rustig wilt bekijken, heb je wel wat stootkussens nodig op je lijf. Want de andere toeristen hebben haast-haast-haast: binnen een uur weer naar buiten naar het volgende voor hen bedachte programma-onderdeel.

In het moderne deel van het museum is gelukkig veel meer ruimte. Daar staan nog relikwieën van vele creatieve, al dan niet mislukte pogingen om te vluchten uit de DDR. Het is allemaal niet zo sereen en indrukwekkend als het veel nieuwere Muurmonument aan de Bernauer Strasse, wel informatiever en vollediger. Zodat je thuis kunt vertellen dat het wereldberoemde Checkpoint Charlie niet de plek was waar spionnen uitgeruild werden: dat gebeurde meestal aan de rand van de stad, op de Glienicker Brücke.


Tags:

Leave a Comment