image

Berliner Mauer

Mitte, Musea, Wedding | 3 Reacties

Het weer paste precies bij mijn eerste bezoek aan de Gedenkstätte Berliner Mauer. De regen miezerde zoals je denkt dat hij alleen in Engeland doet. En dat midden in de zomer. Net voor de officiële heropening van de herdenkingsplaats in augustus 2011, op de vijftigste verjaardag van het begin van de bouw van de muur.

Aan de Bernauer Strasse ligt het grootste intact gebleven stuk van de muur. Aan de westelijke kant staat een bezoekercentrum, een paar honderd meter verderop een uitkijktoren. Je kunt niet anders dan je inbeelden hoe de inwoners van Berlijn decennialang van deze hoogte keken naar hun stadgenoten aan de andere kant. Destijds gescheiden door muren, mitrailleurs en bewakers.

De Gedenkstätte is in rap tempo een enorme toeristische attractie aan het worden. Jammer, want eigenlijk moet je de informatiezuilen die verspreid staan op de voormalige Todesstreifen in eenzaamheid tot je door laten dringen. Dit is geen East Side Gallery vol graffiti: dit is een protest tegen elke vorm van onderdrukking door de staat.


Tags:

Trackbacks for this post

  1. AEG Gelände |
  2. Park am Nordbahnhof
  3. Checkpoint Charlie

Leave a Comment