image

AEG Gelände

Architectuur, Wedding | Geen reacties

Je vraagt je soms af hoe Berlijn er uit zou zien zonder de bombardementen van 1945. Gelukkig (of helaas…) zijn er nog genoeg voorbeelden van hoe het had kunnen zijn. Met name oude fabrieksgebouwen, waar echt massaal hippe bedrijfjes uit de technologiesector in trekken.

Het AEG Gelände bijvoorbeeld in het niet bijster hippe Wedding. Geen plek waar je toevallig komt, tenzij je in de buurt woont. Aan het eind van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw bouwde elektronicagigant AEG fabrieken in prachtig rood baksteen. Met als absoluut hoogtepunt de machinehal, een ruim honderd meter lang gebouw met waanzinnig glazen dak.

Tegenwoordig is het een technologie- en innovatiepark, waar onder andere de technische universiteit bezit van heeft genomen. Het is tegenwoordig beschermd cultureel erfgoed: zonder bommen zou het nog decennialang in de huidige toestand moeten kunnen stralen. Gratis tip: combineer dit met een wandeling langs het Volkspark Humboldthain, het Nordpark, de Gedenkstätte Berliner Mauer en het Mauerpark en je hebt een heerlijke ochtend of middag.


Tags: ,

Leave a Comment